Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Propojení duše, ducha a těla (KPE / PDD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PDD - Propojení duše, ducha a těla, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou studentům představeny základní principy metodik: Shiatsu, Čchi-kung, IYENGAROVA jóga. Nezbytné teoretické informace např. o meridiánech, výchozí centrací páteře a kloubů pro kvalitní čchi-kungové pozice, aj. budou aktivně procvičovány individuálním cvičením a poté pomocí interaktivní práce ve skupině. Díky vlastním prožitkům účinků cvičení na svém těle budou studenti moci pozorovat ideální či asymetrické používání těl jednotlivců ve skupině. Součástí kurzu bude nácvik dovednosti relaxovat i ve vertikále.

Získané způsobilosti

Získané dovednosti umožní zkvalitnění běžných denních aktivit, např. správného držení těla ve stoji, v sedu, při práci s PC a umění odolávat pracovní zátěži. Umění rozdělit si dny na pracovní činnosti a aktivity vedoucí k harmonizaci psychosomatiky.

Literatura

http://www.taiji-pardubice.cz/shiatsu.htmlJana Kombercová, Marie Svobodová. (2007). Autorehabilitační sestava: rehabilitace páteře. Fontána. Mehta, Mira. (2001). Co je to jóga : systematický průvodce po Iyengarově metodě jógy pro relaxaci, zdraví a duševní a tělesnou pohodu. Svojtka & Co. Mistr Lam Kam Chuen. (2007). Čchi-kung: Cesta energie, umění zvládnutí vnitřní síly prostřednictvím cvičení čchi-kungu. Svojtka & Co. Mantak Chia. (1996). Tao a léčivá energie: Základní kniha taoistické esoterické jógy. Pragma.

Požadavky

Studenti si přinesou svou podložku na cvičení, osušku, deku a polštářek na meditaci. Oblečeni budou v bavlněném pohodlném oblečení.Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií:(1) aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, atd.); a(2) prezentace. Každé kritérium odpovídá polovině známky.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Irena Jašíčková