Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika, ekonomika, kultura (KPE / PEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PEC - Politika, ekonomika, kultura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou studentům představeny 3 sféry společnosti, kterých jsme každý účastníkem: politická/právní, ekonomická a kulturní. Postupně bude probíráno, jak se tyto tři sféry rozvíjely, navzájem ovlivňovaly a jak specifický vývoj v jednotlivých sférách vedl k dnešní krizi. Kurz také představí rozličné pohledy na to, jak společnost oživit a regenerovat ve všech třech oblastech. Věnovat se budeme také některým aspektům "utopií" - participativnímu rozpočtování, kooperativnímu vlastnictví firem, wikinomii a nepodmíněnému základnímu příjmu. Kurz prováže historický vývoj s aktuální situací a nabídne pohledy na možnosti budoucího vývoje v závislosti na našich dnešních činech.

Získané způsobilosti

Snahou je poskytnout univerzální znalosti a způsobilosti, které budou pro účastníky užitečné, bez ohledu na to, pro jakou kariéru se rozhodnou. Důraz je kladen na rozvoj schopnosti vlastního úsudku a na důležitost vlastního světového názoru jako výchozího bodu pro myšlení a rozhodování. Teoretické základy budou vytvořeny pozorováním historických a aktuálních situací z praxe, které budou kazuisticky probírány. Kombinací výše uvedeného bude docíleno porozumění neustálým změnám v ekonomice, politice a kultuře a bude získán výchozí bod pro vlastní působení ve společnosti.

Literatura

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2009/05/the-quiet-coup/7364

Požadavky

(1) aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, atd.); a(2) prezentace.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Daniel BezanyiErich Šašinka