Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický leadership v Severním Irsku (KPE / PLRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PLRK - Politický leadership v Severním Irsku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pozadí konfliktu v Severním Irsku - historické příčiny2. Moderní severoirský konflikt - aktéři, charakter, průběh3. Političtí lídři v Severním Irsku - konceptualizace4. Mírový proces, političtí lídři a jejich strategie5. Politické vedení USA a jeho dopad na mírový proces v Severním Irsku

Získané způsobilosti

Detailní znalost kořenů, aktérů, charakteru, průběhu a řešení konfliktu v Severním Irsku - do roku 1998 nejsledovanějšího etno-nacionalistického vnitrostátního konfliktu v západní Evropě, který je současně považován za příklad úspěšného řešení konfliktů v praxi. Pochopení účinnosti/neúčinnosti metod řešení konfliktu na konkrétním případě internacionalizovaného etno-nacionalistického konfliktu. Schopnost identifikovat silné a slabé stránky mírového procesu a jejich případnou přenositelnost na další případy. Schopnost využít teorií řešení konfliktů v praxi. Schopnost zhodnotit význam intervence USA do mírového procesu v Severním Irsku. Schopnost analyzovat a zhodnotit roli politického vedení různých vládních a nevládních aktérů a různých strategií vedení v mírovém procesu.

Literatura

MacGinty, R.; Darby, J. Guns and Government: The Management of the Northern Ireland Peace Process. Palgrave, 2002. Gormley-Heenan, K. Political Leadership and the Northern Ireland Peace Process: Role, Capacity and Effect. Palgrave, 2006. Dingley, J. (ed.). Combating Terrorism in Northern Ireland. NY: Routledge, 2009. Bloomfield, D. Developing Dialogue in Northern Ireland. Palgrave, 2001. Bar-Siman-Tov, Y. From Conflict Resolution to Reconciliation. Oxford, 2004. Gidron, B. et al. (eds.). Mobilizing for Peace: Conflict Resolution in Northern Ireland, Israel/Palestine, and South Africa. Oxford, 2002.

Požadavky

- Aktivní a kvalifikovaná účast na seminářích na základě přečtené povinné četby- Seminární prezentace- Závěrečná písemná zkouška

Garant

Mgr. Hynek Melichar

Vyučující

Mgr. Hynek Melichar