Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické myšlení 1 (KPE / PM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PM1 - Politické myšlení 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje na výklad a rozbor politického myšlení od antiky do 18. století, které se podílí na formování zejména euroamerické společnosti. Základním tématem je uspořádání vztahu jedince a společnosti (státu).1. Klasické politické myšlení (Platón, Aristotelés)2. Politické myšlení středověku (Augustin, T. Akvinský, reformace)3. Moderní politické myšlení (Machiavelli, Hobbes, Locke, Montesquieu, Rousseau, Burke)

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o filozofických východiscích, ideách a politických teoriích od antiky do 18. století, které se podílejí na formování politických systémů a politické praxe především euroamerické společnosti. Rozumí koncepcím, které formují nejvýznamnější politické teorie od antiky do 18. století. Zná jejich filozofická východiska, praktické důsledky i klíčové představitele. Student umí analyzovat klasický, respektive odborný text a rozumí mu. Dokáže veřejně prezentovat výsledky své akademické práce a je rovněž schopen pohotově reagovat v diskusi.Absolvent předmětu umí rozpoznat a zformulovat teoretické, tj. především politicko-filozofické souvislosti aktuálního společenského dění, tzn., je schopen orientovat se v tomto kontextu v relevantních politických problémech současnosti. Tyto souvislosti dokáže veřejně prezentovat.

Literatura

Miller, D., Kuchtová, J., Lukáš, I., Ogrocká, J., Coleman, J., Connolly, W. E., & Ryan, A. (2000). Blackwellova encyklopedie politického myšlení. Brno: Barrister & Principal. Locke, J., Král, J., & Krejčí, O. (1992). Druhé pojednání o vládě. Praha: Svoboda. Hobbes, T., Mertl, J., & Hrůša, J. (1941). Leviathan, neboli, O podstatě, zřízení a moci státu církevního a občanského. V Praze: Melantrich. Augustinus Aurelius. (2007). O Boží obci. Praha. Rousseau, J. J., & Veselá, J. (2002). O společenské smlouvě, neboli, O zásadách státního práva. V Praze: Nákladem právnického knihkupectví a nakladatelství V. Linhart. Heywood, A., & Masopust, Z. (2005). Politické ideologie. Praha: Eurolex Bohemia. Aristotelés,, & Kříž, A. (1998). Politika. Praha: Petr Rezek. Garner, Oldenquist. Society and the Individual. Belmont - California. Tomáš Akvinský,, & Bahounek, J. (1993). Summa proti pohanům. Olomouc: Matice cyrilometodějská. Platón,, & Novotný, F. (2005). Ústava. Praha: OIKOYMENH. More, T., Křivský, P., Ryba, B., & Halada, J. (1978). Utopie. Praha: Mladá fronta. Burke, E. Úvahy o revoluci ve Francii, CDK, 1997.

Požadavky

Hodnotící metodyReferát PožadavkyAktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů

Garant

PhDr. Petr Vodešil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Stanislav MyšičkaPhDr. Petr Vodešil, Ph.D.