Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polsko po roce 1989 (KPE / POL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / POL - Polsko po roce 1989, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Klíčové momenty polských moderních dějin a jejich vliv na formování III. RepublikyPolský rok 1989. Okolnosti "kulatého stolu", Konsolidace demokracie v Polsku - centrální instituce, politické strany, Ústavní zřízení polské republiky podle ústavy z roku 1997, Politický vývoj Polska v letech 1997-2004, Politický vývoj Polska po roce 2004, Polská zahraniční politika, Polsko a Evropská unie, Současné Polsko - politika a kulturaSeminární diskuze:Fenomén "Solidarność" z československé perspektivy, demokratizace v regionálním kontextuBývalé vládnoucí elity v nové politické realitě, institucionalizace stranického systémuOsobnosti polské politiky 90. let (Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski), Patologické rysy polské politiky, fenomén tzv. IV. Republiky, dimenze česko-polských vztahů, Polsko na pomezí střední a východní Evropy, postavení Polska v EU. Volby do Evropského parlamentu 2009

Získané způsobilosti

Studenti získají rozsáhlou znalost politického vývoje v Polsku po roce 1989. Prohloubí si znalost problematiky přechodu k demokracii v regionu, budou s to porozumět politickým institucím, stranickému systému nebo zahraniční politice Polska. Seznámí se rovněž aktuální politickou situací v zemi.

Literatura

Kubát, Michal. Demokracie v Polsku. Praha, 2005. ISBN 80-86429-46-6.http://kpes.upol.cz/.

Požadavky

Studenti odevzdají krátké pojednání (v rozmezí 1-2 normostran) na libovolnétéma týkající předmětu kurzu, které bude předem konsultováno s vyučujícím. Text může mít charakter novinového článku nebo komentáře a má být vypracovaný v duchu kodexustudenta KPES. Kurz bude ukončen písemnou zkouškou.

Garant

Mgr. Radomir Sztwiertnia