Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pijeme příliš? Problém alkoholismu (KPE / PP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PP - Pijeme příliš? Problém alkoholismu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou studentům představeny možné přístupy k náhledu na závislost, její vytváření a mechanismy úniku. Závislostní tendence a zneužívání alkoholu se budeme snažit nahlížet jako fenomén z perspektivy svobody člověka a její ztráty. Půjde především o možnost sebereflexe a vnitřní cesty. Bez ochoty nahlédnout sebe a svoje závislosti je nežádoucí účastnit se kurzu. Sebe rozvoj je v tomto případě dán konkrétním zabýváním se vlastními závislosti, nikoliv planým teoretizováním.

Získané způsobilosti

Kurz se snaží poskytnout přístup k individualitě člověka a její svobodě ve společnosti, která generuje závislostní tendence sama o sobě a kde se stala konzumace alkoholu normou. Studenti mají možnost získat kompetenci reflektování vlastních tendencí k závislostem, nahlédnout možné mechanismy vlastní individuality i druhých stojících za tendencemi úniku z reality a zbavování se sebe sama.

Literatura

Dunselman, Ron. In Place of the Self. 2007. Janov, Arthur. Prvotní výkřik-Léčba neurózy. Praha. DAHLKE Rüdiger. Čím onemocněl svět? Moderní mýty ohrožují naši budoucnost. Euromedia Group ? Ikar, 2004. STEINER Rudolf. Filosofie svobody. Michael, 1999. BUERMAN Uve. Jak (pře)žít s médii. Fabula, 2009. FRANKL V. E. Lékařská péče o duši. Cesta, 2006.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií:(1) aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, atd.); a(2) Odevzdání písemné reflexe v rozsahu 2 normo strany.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.