Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arteterapeutické setkávání (KPE / PRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PRA - Arteterapeutické setkávání, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní semináře jsou sebepoznávací aktivity a dialog zpracovávající individuální zkušenost i zážitek z interakce v rámci skupiny. Prostřednictvím různých výtvarných technik (kresba, malba, koláž, modelování, instalace), psaného záznamu (deník), pohybových a hlasových cvičení a vzájemného sdílení nahlédnou studenti na svá osobní témata z nové perspektivy. Otázky osobního příběhu, vztahu k sobě samému, k druhým a k prostředí, v němž se nacházejí, vyjádří v symbolické a imaginativní rovině. Reflexí výtvarného či psaného záznamu a prožitku, který tvorbu doprovází, přivedou studenti tato témata do vědomí a pojmenují je. Vzájemným sdílením rozšíří své úhly pohledu a výběr nástrojů, které jim poslouží k další osobní práci s emocemi, přáními a záměry.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí hravé přístupy k reflexi osobní cesty a tvořivé způsoby vyrovnávání se s vlastními otázkami či překážkami. Na základě představených technik budou připraveni dál samostatně rozvíjet vlastní cestu sebepoznání a vědomě nakládat se svými emocemi a myšlenkami. Nabyté zkušenosti mohou být studentům podporou při práci s druhými, ať už v rovině kvalitní komunikace či při přímé aplikaci technik v rámci společných aktivit.

Literatura

http://www.kritickemysleni.cz/klisty.php?co=28/!artfiletikaSlavík, Jan. (1997). Artefiletika. Praha: Karolinum. Caseyová, Caroline; Dalleyová, Tessa. (1995). Arteterapie s dětmi. Praha: Portál. http://www.arteterapie.cz/Šicková-Fabrici, Jaroslava. (2002). Základy arteterapie. Praha: Portál.

Požadavky

Je zapotřebí přinést si vlastní výtvarný materiál: papíry A4 a A3, vodovky, štětce, nůžky, pastelky, tužku, lepidlo na papír a barevné časopisy na koláže (ostatní opatříme), konkrétní seznam pošleme emailem před kurzem. Očekává se aktivní přístup a reflexe procesu v průběhu a na závěr semináře a následné zpracování zážitku z kurzu ve výtvarné podobě, jehož dokumentaci a průvodní text studenti pošlou lektorce.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.