Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s Romským etnikem (KPE / PRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PRE - Práce s Romským etnikem, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti by měli získat nejen teoretické znalosti, ale především by měli mít možnost prožít si v modelových situacích pocity, které mohou příslušníci menšin zažívat. Důraz bude kladen na sebezkušenost, nikoliv na abstraktní teorii. V průběhu kurzu společně hlouběji uchopíme podstatu předsudků majoritní společnosti vůči Romům a zvědomíme si náš vlastní přístup vůči romské minoritě. Ukážeme si rozdíly v hodnotových východiscích minority a majority a také si přiblížíme některé výzvy, které sebou přináší Sociální vyloučení.

Získané způsobilosti

Kurz se snaží poskytnout univerzální znalosti a způsobilosti, které budou pro účastníky užitečné, bez ohledu na to, pro jakou kariéru se rozhodnou. Proces získávání znalostí a dovedností není chápán jako osvojování potřebné didaktiky, ale především jako prostředek pro vlastní osobnostní rozvoj.

Literatura

JAKOUBEK, M., BUDILOVÁ, L. Cikánské skupiny a jejich sociální organizace. 2009. Davidová, E. Romano drom - Cesty Romů. Univerzitra Palackého, 1995. NAVRÁTIL, P. MUSIL, L. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin. Masarykova Univerzita, 2000. HÜBSCHMANNOVÁ, M. Šaj pes dovakeras - Můžeme se domluvit. Univerzitra Palackého, 1998.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií:(1) aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, atd.); a(2) prezentace. Každé kritérium odpovídá polovině známky.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Jan ChromečekMartin Procházka