Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické systémy Západního Balkánu (KPE / PSZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSZB - Politické systémy Západního Balkánu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Úvodní představení regionu, historický exkurz, východiska rozpadu SFRJ a vznik nových suverénních zemí2. Chorvatsko v období vlády Franjo Tuđmana (1990-1999)3. Svazová republika Jugoslávie v 90. letech: režim Slobodana Miloševiće (1989-2000)4. Bosna a Hercegovina 90. léta5. Chorvatsko v 21. století: po smrti Tuđmana na cestě do Evropy?6. Srbsko a Černá hora: tři státní útvary během jedné dekády7. Bosna a Hercegovina v 21. století8. Albánie a Makedonie v 21. století9. Západní Balkán v procesu přípravy na vstup do Evropské unie, kandidátské země na cestě do EU10. Potenciálně kandidátské země na cestě do EU11. Chorvatsko vstupuje do Evropské unie. Kdo bude následovat?

Literatura

ŠESTÁK, Miroslav a kol. Dějiny jihoslovanských zemí. Praha 2001. www. http://ec.europa.eu/enlargement/press_corner/key-documents/index_en.htm. EUROPEAN COMMISSION ENLARGEMENT. key documents. CABADA, Ladislav. Komparace politických systémů: nové demokracie střední a východní Evropy. Praha 2008. DIZDAREVIĆ, Raif. Od smrti Tita, do smrti Jugoslávie. Praha 2002.

Požadavky

Studenti jsou povinni aktivně se účastnit seminářů, tj. přispět do diskuse nad seminární četbou konstruktivními příspěvky a snažit se samostatně analyzovat jednotlivé aspekty politického myšlení. Studenti musí absolvovat písemnou zkoušku formou testu.

Garant

Mgr. Petr Fojtík

Vyučující

Mgr. Petr FojtíkMgr. Adis Šaranović