Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologické teorie (KPE / PT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PT - Politologické teorie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní charakteristika demokratických politických režimů.Parlamentní režimyMonarchie a republiky. Typy parlamentních režimů. Síla a stabilita vlád. Síla parlamentu a politických stran. Postavení prezidentů v parlamentarismech. Otazníky nad přímou volbou prezidenta v parlamentních režimech.Prezidentské režimyProblematické aspekty prezidentských režimů. Střety prezidentů s parlamenty. Vzájemná kontrola mocí.Poloprezidentské režimy.Ústavní a reálná síla prezidenta. Kohabitace prezidenta a vlády.Volební systémy. Základní typologie.Teorie o vlivu volebních systémů na stranické systémy.Existuje ideální volební systém?Základní typy většinových voleních systémů.Rizika většinových systémů.Listinné poměrné systémy.Základní poménné poměrných systémů.Volební reformy a volební inženýrství.Pokusy o volební reformu v České republice.

Získané způsobilosti

Student získává teoretické znalosti i analytické schopnosti pro další studium výzkumnou práci.

Literatura

Sartori, G. Srovnávací ústavní inženýrství. SLON, Praha, 2001. Lebeda, Tomáš. Volební systémy poměrného zastoupení: Mechanismy, proporcionalita a. Praha: Karolinum, 2008.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu? Účast ve výuce ? seminářích? Aktivita v seminářích a orientace v povinné četbě? Seminární práce Ústní zkouška založená na:1) Obsahu přednášek2) Povinné literatuře k přednáškám 3) Povinné četbě k seminářůmPodmínkou pro absolvování zkoušky je splnění všech podmínek pro získání zápočtu.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.