Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pobaltí v Transformaci (KPE / PTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PTR - Pobaltí v Transformaci, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní střetnutí, představení kurzu, úvod od problematiky. Pobaltí jako geografický, historický, politický a kulturní region.2. Diplomatické, obchodní a kulturní vazby a styky pobaltských států a Československé republiky v meziválečném období a v současnosti.3. Litevská republika ? vznik a vývoj meziválečné Litevské republiky. Litevský autoritarizmus a jeho vývoj v intencích vnímaní Augustinase Voldemarase a Antanase Smetonu.4. Litva jako součást ZSSR, období komunistické totality, Litevská sovětská socialistická republika, boj o znovuobnovení nezávislosti, transformační procesy.5. Litevská republika po znovuobnovení nezávislosti ? vývoj ústavního a politického systému. Paksasův impeachment, nová éra litevského semi-prezidencialismu. Problémy soužití menšin a menšinová politika v Litvě.6. Lotyšská republika ? vznik a vývoj meziválečné Lotyšské republiky. Satversme a autoritářská vláda K?rlisa Ulmanisa.7. Nacistická a sovětská okupace Lotyšska. Období Stalinismu, Lotyšská sovětská socialistická republika. Boj o znovuobnovení nezávislosti, transformační procesy.8. Vývoj ústavního a politického systému moderní Lotyšské republiky. Problémy soužití menšin a menšinová politika Lotyšska.9. Estonská republika ? vznik a vývoj meziválečné Estonské republiky. Riikogu, období parlamentní demokracie. Autoritářská vláda Konstantina Pätsa.10. Sovětská okupace Estonska, Estonská sovětská socialistická republika, boj o znovuobnovení nezávislosti, transformační procesy.11. Vývoj ústavního a politického systému moderní Estonské republiky. Problémy soužití menšin a menšinová politika Estonska.12. Pobaltské státy a jejích členství v mezinárodních organizacích, integrační procesy pobaltských států. Vstup pobaltských států do EÚ, NATO. Mezistátní baltská spolupráce.13. Výzvy pro Pobaltí, prognózy do budoucnosti. Aktuální problémy Litvy, Lotyšska a Estonska.

Získané způsobilosti

Posluchači získají informace o regionu Pobaltí, jednotlivých státech tohoto regionu, jejich ústavním a politickém vývoji, jako i o současných konstitucionálních rámcích Litvy, Lotyšska a Estonska.

Literatura

Švec, Luboš. Československo a pobaltské státy 1918 ? 1939. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum. Švec, Luboš, Macura, Vladimír, Štol, Pavel. Dějiny pobaltských zemí. Praha: Nakladatelství Lidové noviny. . 1. Cabada, Ladislav et al. Nové demokracie střední a východní Evropy. Praha: Vysoká škola ekonomická. . . Dančák, Břetislav, Pospíšil, Ivo, Rakovský, Adam. Pobaltí v transformaci: politický vývoj Estonska, Litvy a Lotyšska. Brno: Masarykova univerzita. Kubát, Michal et al. Politické a ústavní systémy zemí středovýchodní Evropy. Praha: Eurolex Bohemia. Řiháková, Zuzana. ?Prezident v politickém systému Litvy: oscilace mezi parlamentarismem a semiprezidencialismem?. Středoevropské politické studie Masarykovy university 9(1). Dostupné z: http://www.cepsr.com/clanek.php?. Duverger, Maurice. ?Semipresidentialism: A New Political SystemModel?. European Journal of Political Research 8 (2): 165 ? 187. Krupavičius, Algis. ?Semi-Presidentialism in Lithuania.? In Elgie, Robert, Moestrup, Sophie (eds.). Semi-Presidentialism in Central and Eastern Europe. Manchester: Manchester University Press. Kasparavičius, Algimantas. ?The Historical Experience of the Twentieth Century: Authoritarianism and Totalitarianism in Lithuania.? Pp. 298-309 in Borejsza, W. Jerzy, Ziemer, Klaus (eds.). Totalitarian and Authoritarian Regimes in Europe. Legacies and Lessons from the Twentieth Century. Varšava: Berghahn Books.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, vypracování a odprezentování prezentace na vybrané téma. Úspěšné absolvování testu.

Garant

PhDr. Juraj Hanuliak

Vyučující

PhDr. Juraj Hanuliak