Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé výzkumné metody v soc. vědách (KPE / PVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PVM - Pokročilé výzkumné metody v soc. vědách, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do programu SPSSDeskriptivní statistikaGrafické znázornění datTestování hypotézKorelační a regresní analýzaFaktorová analýzaPředmět je koncepčně rozdělen do tří tematických cyklů. V prvním cyklu jsou studenti uvedeni do problematiky statistického usuzování. Jsou zde diskutovány aspekty teorie pravděpodobnosti a inferenční statistiky související s testováním hypotéz (normální rozdělení, intervaly spolehlivosti, z-testy, parametrické testy porovnání průměrů, chí-kvadrát test). Ve druhém cyklu je představena problematika lineární (OLS) regresní analýzy a logistických modelů (modely s jednou a více nezávisle proměnnými, regresní koeficienty, R-kvadrát a další statistiky). V posledním cyklu jsou diskutovány metodologické předpoklady lineárních regresních modelů, jejichž nedodržení představuje časté zvláštní komplikace zejména v sociálních výzkumech (jedná se zejména o problémy heteroskedasticity a multikolinearity).

Získané způsobilosti

Studenti ovládají použití kvantitativních metod, jejich interpretaci i možnosti využití. Znalosti a dovednosti získané v kurzu umožní studentům vybudovat vlastní kvantitativní výzkumný plán pro samostatné badatelské úkoly včetně zpracování diplomových prací.Předmět je založen na získání metodologických dovedností v oblasti analytické politologie. Hlavními získanými způsobilostmi jsou proto:1. Samostatná analýza kvantitativních datových souborů pomocí pokročilých metod.2. Schopnost samostatného testování hypotéz v kvantitativním výzkumu.3. Uživatelská znalost programu SPSS.

Literatura

Field, A. (2009). Discovering statistics using SPSS. London: Sage. Johnson, Janet Buttolph, H. T. Reynolds. Political Science Research Methods. Washington D. C.: CQ Press, 2005. Hendl, J. (2012). Přehled statistických metod: analýza a metaanalýza dat. Praha: Portál. Pallant, Julie. (2011). SPSS Survival Manual. Crowns Nest: Allen & Unwin.

Požadavky

Aktivní účast v hodině, splnění praktického úkolu (25 %), závěrečná zkouška (75 %).Pro úspěšné ukončení kurzu je nutno získat alespoň 75 % z celkového hodnocení.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karel Kouba, Ph.D.doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.Mgr. Jakub Lysek