Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozitivní psychologie pro studenty (KPE / PZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PZP - Pozitivní psychologie pro studenty, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozitivní psychologie jako věda o štěstí nejdříve představí různé pohledy na kvalitu života člověka, na osobní pohodu, štěstí a na souvis štěstí s dalšími faktory. Dále pak seznámí studenty s vlivem pozitivních emocí na konání a rozhodování, s možnostmi práce s vlastními emocemi, objasní význam emocionality a důležitost pozitivity. V další části se zaměří na práci s pozitivním myšlením a pak na působení ?nemyšlení? = vědomé koncentrace pozornosti na pocit osobní pohody a štěstí. V neposlední řadě obeznámí studenty s pozitivními osobnostními rysy, vlastnostmi a silnými stránkami a s tím, jak je rozpoznat a rozvíjet. Poukáže však také na význam strachu, zranění, bolesti a nepříjemných emocí pro zvědomění významu pozitivity a pro důležitost akceptování osobní cesty od uzavření se emocím ke spontánnosti a bude ukončen částí o pozitivních mezilidských vztazích ? lásce, přátelství,empatii a altruizmu.

Získané způsobilosti

Kurz umožní studentům rozvinout schopnosti lepšího poznávání sebe sama, druhých lidí a společnosti z pohledu pozitivní psychologie. Poskytne informace a vytvoří zkušenosti umožňující práci s oblastmi směřujícími k posílení kladných aspektů a silných stránek vlastní osobnosti. Umožní rozvíjet vnitřní potenciály a aktivovat ty, které vedou ke zlepšení kvality svého života a následně i života druhých lidí.

Literatura

Alena Slezáčková. Průvodce pozitivní psychologií. Grada (potřebné texty z dané učebnice bude možné získat po domluvě se studenty e-mailem), 2012. Martin E. P. Seligman. Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being. Free Press, 2011. Tony Buzan. Mentální mapování. Portál, 2007. Louise Hay. Miluj svůj život. Grada publishing, 2011. M. Csikszentmihalyi. O štěstí a smyslu života. Praha. Lidové noviny, 1996. Amanda a Krisnananda Trobe. Probuzení zranitelnosti. Maitrea, 2008. Julia Cameronová. Umělcova cesta. Maitrea, 2009. Ester a Jerry Hicks. Úžasná síla emocí. Pragma, 2008.

Požadavky

Požadavky: zájem o danou problematiku, snaha o sebereflexi a sdílení postojů, názorů.Hodnotí se: aktivita, základní znalosti a výsledky pozorování.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.