Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Porozumět životnímu rytmu (KPE / PZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PZR - Porozumět životnímu rytmu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz vychází a představuje základní koncepci platonského vnímání času v jeho kvantitativní a kvalitativní podobě, makrokosmický, mezokosmický i mikrokosmický rozměr lidského bytí. V kurzu je akcentován důraz na uchopování a rozvíjení imaginativního myšlení. Jako základní témata bude diskutován rytmus lidského života, roku, týdne a dne - a jejich proměn podmíněné vývojem společnosti i myšlení. Kurz je koncipován jako dialektický rozhovor přednášejícího a posluchačů a primárně vytváří prostor pro nalézání bytostných otázek obrazu člověka a jeho doby.

Získané způsobilosti

Kurz přispívá k rozvoji imaginativního způsobu myšlení, je zaměřen na zvědomění souvislostí lidské a světové existence a přispívá ke kultivaci obrazu člověka v jeho celistvosti. Uvědoměním si základních rytmů v lidském životě pomáhá účastníkům kurzu k možnosti jejich vědomého uchopení, proměny a harmonizace.

Literatura

Ueli Seiler-Hugova. Integrální nauka o hvězdách (Sternenkunde integral). WALD Press, 2010. Jan Amos Komenský. Labyrint světa a ráj srdce. Platón. Timiaios. Oikoymenh, 2003. Gunhild von Kries. Zeit heilt. Begegnungen mit dem Klang der Zeit. Meditationen, Oratio, 2003.

Požadavky

Aktivní přístup během kurzu - účast na rozpravě, pozorování.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.