Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová filosofie: Podivná realita (KPE / QP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / QP - Kvantová filosofie: Podivná realita, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podíváme se na dva nejdůležitější experimenty kvantové fyziky, dvojštěrbinový experiment a paradox EPR. Uvidíme, jak výsledky těchto experimentů vedly k formulacím dvou revolučních fyzikálních zákonů, zákon nonlokality a komplementarity. Posléze analyzujeme relevanci těchto principů v našich každodenních životech, v našem porozumění vesmíru a v tom jak přispívají k porozumění některých fenoménů mimo současné zaměření kvantové fyziky, jako problém vědomí qualia a zprávy o parapsychologických lidských schopnostech. Nakonec budeme diskutovat to, jaké má světonázor inspirovaný kvantem implikace pro globální společenskou přeměnu, kterou právě procházíme a společně vytváříme.

Získané způsobilosti

Kurz poskytne důkladné porozumění empirických základů dvou nejdůležitějších zákonů kvantové fyziky bez potřeby předchozí pokročilé znalosti matematiky či fyziky. Kurz také načrtne některé filosofické otázky jako například debaty ohledně determinismu versus indeterminismu, materialismu versus idealismu, kauzality versus teleologie, bez potřeby předchozího studia filosofie. Umožní studentům porozumět závažnost kvantové fyziky pro další akademické disciplíny a další oblasti života, přičemž předejde jejich přílišné nekritické interpretace kvantové fyziky.

Literatura

von Stillfried, N. Theoretical and empirical explorations of Generalized Quantum Theory (CHAPTERS 2+3). Frankfurt a. d. Oder., 2010.

Požadavky

Důkladná příprava, tedy (minimálně) přečtení povinné literatury a zapojení se do výuky, jsou vyžadovány. Není potřeba předchozí znalost fyziky či filosofie.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.