Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řešení konfliktů 2 (KPE / RK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / RK2 - Řešení konfliktů 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Řešení konfliktů II:Úvodní hodina (syllabus, reading, conference simulation ? topic allocation, final exam)OSN a konfliktyOBSE and conflictsKonflikty v Latinské AmericeConflicts in Latin AmericaConflicts in post-Soviet territory. Cases of Georgia (South Ossetia, Abchazia, Adjaria).South Ossetia (presentation)Abchazia (presentation)Georgia-Russia August 2008 war (discussion)Transdniestria (presentation)Nagorno-Karabakh (presentation)Chechnya: přednáška a diskuse. Fenomén "černých vdov".Konflikt: Severní IrskoInternational justice. War Tribunals.Darfur (presentation)Afghanistan.The Falklands War (presentation)Diskuse nad otázkami ke státním zkouškám. Diskuse nad literaturou ke státním zkouškám.Conclusions, evaluations, feedback.Závěrečný písemný test

Získané způsobilosti

po absolvování tohoto dvousemestrálního kurzu by studenti měli být schopni: - popsat a analyzovat několik konkrétních konfliktů (na základě znalostí historie, současného a nedávného politického, ekonomického a sociálního vývoje v oblasti/zemi, mezinárodních vztah.- kriticky ohodnotit hlavní trendy v oboru Řešení konfliktů- orientovat se v literatuře věnující se oboru.Kurz je rozdělen do dvou semestrů, aby těchto cílů bylo dosaženo. Část I (ŘK I) - teoretičtější část kurzu, definování termínů, základní problematika, směřování oboru; zahrnuty jsou nicméně také konkrétní konflikty a diskuse na téma jejich kořenů, zvoleného řešení a možné prevence vzniku obdobných konfliktů.Část II (ŘK II) - soustředí se více na konkrétní konflikty, a sice z nedávné historie či právě probíhající. je využíváno znalostí problematiky oboru mezinárodních vztahů, politologie, mezinárodní bezpečnosti.

Literatura

http://kpes.upol.cz/. http://kpes.upol.cz/. Art, R. J., Jervis, R. International Politics. Enduring Concepts and Contemporary Issues. 2005. Walzer, M. Just and Unjust Wars. A Moral Argument with Historical Illustrations. 2000. Barša, P., Strmiska, M. Národní stát a etnický konflikt. Politologická perpektiva. 1999. Barash, D. P., Webel, C. P. Peace and Conflict Studies. 2002. Wallensteen, P. Understanding Conflict Resolution. War, Peace and the Global System. 2002. Ney, J. S. Understanding International Conflicts. An Introduction to Theory and History. 2007. Stoessinger, J. G. Why nations go to war. 2005.

Požadavky

Řešení konfliktů II:- prezentace a písemná verze prezentace (seminární práce, včetně literatury!) - 25%- participace na diskusi o vývoji v Afghánistánu; esej o 1.500-1,800 slovech - 25%- Závěrečný test: 50%

Garant

Mgr. Markéta Žídková

Vyučující

Mgr. Markéta Žídková