Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řecké mýty a jejich význam (KPE / RMJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / RMJ - Řecké mýty a jejich význam, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na základě obrazů ze života Héraklova se studenti naučí porozumět základním tématům, která se zrcadlí v tématech dvanácti apoštolů, ve dvanácti znameních zvěrokruhu a v dvanácti smyslech člověka. Mýtus Erós a Psýché nám pomůže odhalit některé hlubší aspekty naší psychické konstituce. Na velkých eposech Ilias a Odyssea si ukážeme přechod od kultury, která spočívala více na citovém prožívání (Trója) ke kultuře rozumové (Řekové, Odysseus). V mýtech o olympském panteonu bude přiblížen obraz kosmogonie, tak jak ji může pochopit i současný člověk.

Získané způsobilosti

Účastníci kurzu si budou moct prohloubit své poznání řeckého světa způsobem, který bude dobře aplikovatelný na současné společenské trendy (například rozhodování mezi Skyllou a Charybdis). Studentům bude také předvedena kvalita řeckého hexametru, jehož recitování má velkou terapeutickou působnost, protože ovlivňuje dýchání a tím harmonizuje srdeční činnost.

Literatura

HOMÉROS. Ílias. Rezek, 2007. Ruth, František. Bájesloví řecké i římské. Díl 1. J. Otto, 1923. HÉRODOTOS. Dějiny. Academia, 2004. TRENCSÉNYI-WALDAPFEL, Imre. Mytologie. Odeon, 1967. HOMÉROS. Odyssea. Rezek, 2007. GRAVES, R. Řecké mýty. Levné knihy, 2004. APULEIUS. Zlatý osel. Ikar, 2002.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě účasti studentů a jejich aktivity v průběhu kurzu. Účastnící by měli mít sebou papíry a pastelky na kreslení.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Anežka JanátováKateřina JandováValerie Procházková