Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvořivost a tradiční hudba (KPE / TTH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / TTH - Tvořivost a tradiční hudba, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu kurzu společně uchopíme hlavní motivy a témata tradiční lidové hudby, na jejich základě se v případě nejen romské hudby seznámíme s problematikou a kulturními a sociálními specifiky jednotlivých etnických skupin. Obsahem kurzu je dále praktické studium hudby jako fenoménu a vztahu člověka k ní, praktické zkoumání funkcí hudby s přihlédnutím k potenciální možnosti jejího mnohostranného působení na člověka, dále pak studium psychologických, estetických a sociologických aspektů hudebního umění a hudební percepce. V neposlední řadě obohacuje studenty o vlastní prožitek z tvorby, vedoucí k rozvíjení fantazie, kreativity a sebepoznání.

Získané způsobilosti

Kurz se snaží poskytnout univerzální znalosti a způsobilosti, které budou pro účastníky užitečné, bez ohledu na to, pro jakou kariéru se rozhodnou. Proces získávání znalostí a dovedností není chápán jako osvojování potřebné didaktiky, ale především jako prostředek pro vlastní osobnostní rozvoj. Zároveň bude student rozvíjet komunikační dovednosti a vyjadřovací schopnosti při diskuzi a společné práci ve skupině, což pomáhá rozvíjet analytické a koncepční myšlení potřebné např. pro organizaci práce v týmu.

Literatura

ZENKL, L. (1982). ABC hudební nauky. Editio Supraphon. ČERNUŠÁK, G. (1964). Dějiny evropské hudby. Panton. NAVRÁTIL, M. (2003). Dějiny hudby. Votobia. VÁLKOVÁ, L., VYSKOČILOVÁ, E. (2005). Hlas individuality,Psychosomatické pojetí hlasové výchovy. AMU v Praze. JURKOVÁ, Z. (2001). Kapitoly z mimoevropské hudby. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. KRČEK, J. (2008). Musica humana. Fabula. DAVIDOVÁ, E. (1995). Romano drom - Cesty Romů. Univerzita Palackého. HÜBSCHMANNOVÁ, M. (1998). Šaj pes dovakeras - Můžeme se domluvit. Univerzita Palackého.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě těchto kritérií:(1) aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, atd.);

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Jan Chromeček