Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mezinárodních vztahů 1 (KPE / UMV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / UMV1 - Úvod do mezinárodních vztahů 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznam přednášek - zimní semestr:Semináře navazují na přednášky.? Úvodní hodina; představení kurzu.? Vymezení oboru MV? Vývoj mezinárodního systému? Teoretický přístup ke studiu MV (I)? Teoretický přístup ke studiu MV (II)? Vývoj MV v meziválečném období? Vývoj MV v poválečném období? Změna mezinárodního pořádku po konci studené války- Kolonialismus a dekolonizace? Mezinárodní organizace? Koncept moci v MV? Válka a konflikty v MV

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto dvousemestrálního kurzu by studenti měli být schopni identifikovat základní problémy oboru MV a současných mezinárodních vztahů. Budou seznámeni s hlavními teoriemi oboru a budou schopni diskutovat jeho základní témata.

Literatura

Nálevka, Vladimír. Světová politika ve 20. století (1. a 2. díl) . Praha: Nakladatelství Aleš Skřivan ml., 2000. Snyder, Jack L., Karen A. Mingst. Essential Readings in World Politics, 3rd ed. 2008. Nálevka, Vladimír. Horké krize studené války. Praha, Vyšehrad, 2010. Sorensen, G. Stát a mezinárodní vztahy . Praha, Portál, 2005. Kegley, Charles W., Eugene R. Wittkopf. World Politics: Trend and Transformation. Stamford: Thomson Wadsworth, 2007.

Požadavky

- aktivní a kvalifikované účasti v seminářích po dobu celého jednoho semestru; účast na seminářích je povinná, omluveny jsou dvě absence. - přednesení skupinové prezentace zadaného tématu- vypracování eseje na vyžadované úrovni- závěrečné semestrální písemné zkoušky s úspěšností minimálně 75 %Všechny výše zmíněné položky musí být splněny, aby studentovi/studentce mohl být udělen zápočet.Upozornění: - Pouze student/ka, kteří/á splní všechny požadavky kurzu Úvod do mezinárodních vztahů I, tj. ten, kdo získá zápočet, je oprávněn/a zapsat si druhou část kurzu, tj. Úvod do mezinárodních vztahů II.- Na konci akademického roku jsou otázky z kurzu Úvod do mezinárodních vztahů I & II součástí postupové zkoušky.

Garant

Mgr. Hynek MelicharMgr. Markéta Žídková

Vyučující

Mgr. Ivana ČastulíkováPhDr. Juraj HanuliakMgr. Hynek MelicharMgr. Markéta Žídková