Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mezinárodních vztahů 2 (KPE / UMZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / UMZ2 - Úvod do mezinárodních vztahů 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1): Úvodní hodina(2): Mezinárodní politická ekonomie(3): Regionalismus a integrace(4): Vztahy Sever-Jih, Západ-islámský svět(5): Terorismus. Mezinárodní terorismus(6): Mezinárodní vztahy po 11. září 2001(7): Reading week(8): Éra zbraní hromadného ničení(9): Nové factory v mezinárodních vztazích. Terorismus, transnacionální aktéři, informačnírevoluce, lidská práva(10): Globální problémy současného světa. Populační vývoj, chudoba, stav životního prostředí(11): Globalizace a její dopady(12): Mezinárodní politický system v 21. století. Shrnutí a ukončení kurzu(13): Závěrečná semestrální zkouška

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu (resp. kurzů ÚMV I a ÚMV na sebe úzce navazujících) by studenti měli být schopni popsat a analyzovat hlavní problémy oboru mezinárodní vztahy, orientovat se v základních teoretických přístupech, být obeznámeni se základní linií vývoje mezinárodních vztahů ve 20. století a analyzovat příčiny a důsledky nejdůležitějších momentů převážně druhé poloviny minulého století. Zdárné absolvvání těchto kurzů je podmínkou k přihlášení se k tzv. komplexní závěrečné zkoušce; problematika ÚV I a II je součástí této zkoušky.

Literatura

FERRO, M. Dějiny kolonizací. 2003. Knutsen, Torbj?rn L. DĚJINY TEORIE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ. 2005. http://kpes.upol.cz/. http://kpes.upol.cz/. Art, R. J., Jervis, R. (eds). International Politics: Enduring Concepts and Contemporary Issues. 2003. Nálevka, Vladimír. Světová politika ve 20. století, díl 1. a 2. 2000. DRULÁK, P. Teorie mezinárodních vztahů. 2003.

Požadavky

Hodnocení obou semestrů kurzu Úvod do mezinárodních vztahů I, resp. II je odvozeno z následujícíkombinace splněných požadavků:- aktivní a kvalifikované účasti v seminářích po dobu celého jednoho semestru- přednesení skupinové prezentace zadaného tématu- odevzdání samostatně vypracované seminární práce vycházející z tématu prezentace- závěrečné semestrální písemné zkoušky s úspěšností minimálně 75 %Upozornění: na konci akademického roku jsou otázky z kurzu Úvod do mezinárodních vztahů součástíkomplexní ročníkové zkoušky.Semináře, konzultační hodiny ,Diskuze o probíraných tématech budou probíhat v seminářích; otázky týkající se kurzu mohou studentiprodiskutovat s vyučujícími též během jejich konzultačních hodin.2Kritéria pro úspěšné absolvování seminářůÚčast a kvalifikované zapojení se do diskuse během seminářů představují součást konečnéhohodnocení. Účast na seminářích je povinná, možné jsou dvě neomluvené absence v semestru; každádalší absence musí být oznámena vedoucímu semináře nejpozději 48 hodin předem a musí býtpodložena řádným odůvodněním (např. lékařským potvrzením).Od studentů se očekává, že se dostaví na semináře a budou náležitě připraveni na diskuzi o předemvytyčených tématech. Od studentů je mj. vyžadována příprava formou písemného zpracováníotázek a komentářů k zadané četbě, a to na každý jednotlivý seminář. Toto krátké, tj. 300-400slov obsáhlé písemné zpracování problematiky představuje povinnou součást přípravy k diskuzi.Písemná příprava může být na požádání vedoucího semináře kdykoli vysbírána.Studenti dále v určených skupinách (2-3 studenti) věcně zpracují vybrané téma z následujícíhoseznamu a následně téma formou referátu odprezentují na seminářích v průběhu semestru podlestanoveného harmonogramu. Téma prezentace poté každý student samostatně vypracuje do písemnépodoby se všemi náležitostmi seminární práce (viz kurz Úvod do studia a Instrukce pro psanípísemných prací v sekci Dokumenty a materiály na stránkách KPES). Práce v rozsahu 1400-1600 slovbude vycházet z minimálně pěti akademických zdrojů a bude obsahovat správně vedený poznámkovýaparát a seznam literatury. Vytištěnou seminární práci odevzdají všichni studenti nejpozději 8. 12.2009 v 15:00. Současně zašlou elektronickou verzi své práce na e-mailovou adresu esejekpes@seznam.cz. Termín odevzdání písemných prací se v žádném případě nebude prodlužovat, pouzeve výjimečných případech doložených řádným zdůvodněním.

Garant

Mgr. Markéta Žídková

Vyučující

Mgr. Hynek MelicharMgr. Markéta Žídková