Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Central Europe and the European Union (KPE / VCI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / VCI - Central Europe and the European Union, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma 1 ? Úvod (Týden 1)Téma 2 - Počátky středoevropské spolupráce (Týden 2 a 3)Téma 3 - Střední Evropa a Evropské společenství 1957-1989 (Týden 4 a 5)Téma 4 - Střední Evropa a Evropské společenství po roce 1989 (Týden 6 a 7)Téma 5 - Východní rozšíření EU - ekonomické dopady a budoucí vývoj (Týden 8 a 9)Téma 6 - Lekce z předchozích rozšíření EU (Týden 10)Téma 7 - Střední Evropa a bezpečnost (Týden 11 a 12)Zápočtový týden (Týden 13)

Získané způsobilosti

Po absolvování kursu by měli být posluchači schopni kriticky zhodnotit vývoj vztahů mezi zeměmi SE a EU a NATO po roce 1989; analyzovat a zhodnotit dopady východního rozšíření na nové i staré členy v klíčových oblastech; zhodnotit působení nových členů ze zemí SE v EU a NATO. Schopnost pracovat s odbornými cizojazyčnými texty.Schopnost kritické analýzy problematiky EU.

Literatura

Johnson, L. Central Europe: Enemies, Neighbours, Friends. Oxford, 1996. Nugent, N. (ed.). European Union Enlargement. London, 2004. Drulák, P.(ed.). National and European Identities in EU Enlargement. Praha, 2001. Van Ham, P. The EC, Eastern Europe and European Unity. London, 1993. Henderson, K.(ed.). to Europe: Central and Eastern Europe and the European Union. London, 1999. Preston, Ch. Enlargement and Integration in the EU. London, 1997. Marek, D. a Baun, M. The Czech Republic and the European Union. Oxford, 2010.

Požadavky

Semináře jsou povinné, jakož i četba zadaná na každý z nich. Povolena je pouze jedna omluvená absence v semináři. Kromě zadané četby se od účastníků kursů očekává pravidelná práce s texty na následujících serverech: http://www.euractiv.com; http://www.euobserver.com; http://www.europa.eu.int; http://www.economist.com.Výsledná známka bude reflektovat dílčí požadavky následujícím způsobem: esej (40%), test (40%) a prezentace (20%).

Garant

doc. Mgr. Daniel Marek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Daniel Marek, Ph.D.