Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj politických systémů v Evropě 2 (KPE / VPSE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / VPSE2 - Vývoj politických systémů v Evropě 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Druhá světová válka a poválečné uspořádání Evropy. Klíčové aspekty ve studiu politických systémů.Sovětizace střední a východní EvropyVývoj západoevropských zemí po druhé světové válce (Francie, Velká Británie, Itálie, SRN)Autoritativní režimy jižní Evropy (Španělsko, Portugalsko, Řecko)Vývoj zemí východního bloku (SSSR, Polsko, Maďarsko, Jugoslávie)

Získané způsobilosti

Schopnost analýzy vytváření a vývoje odlišných forem států a vlády v Evropě 2. pol. 20. stoletíAplikace politologických teorií a metod pro další studiumSchopnost kritické analýzy náročné akademické literatury v ČJ a AJ

Literatura

COURTOIS, Stéphane et al. Černá kniha komunismu I. Praha: Paseka. 1999. LADRECH, Robert J. - WEGS, Robert. Europe Since 1945: A Concise History. Basingstoke, 2000. BEYME, Klaus von. Parliamentary Democracy. Democratization, Destabilization, Reconsolidation, 1789-1999. London - New York: Palgrave. 2000. VYKOUKAL, Jiří et al. Východ. vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku: 1944-1989. Praha: Libri 2000.

Požadavky

povinná účast na seminářích (max. 2 absence) aktivní účast v seminárních diskusích (pasivita je hodnocena jako absence)důkladná znalost zadané literatury pro seminární diskuze, seminární práce

Garant

doc. PhDr. Jiří Lach, Ph.D., M.A.

Vyučující

Mgr. Radomir Sztwiertnia