Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volby ve Spojeném království (KPE / VSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / VSK - Volby ve Spojeném království, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Historie a vývoj britského parlamentarismu2) Historie a vývoj volebnícho procesu ve Spojeném království3) Volby do Westminsterua) volební právo a volební systémb) politické stranyc) voliči a volební chováníd) volební geografiee) volební kampaňf) poslední volby4) Volby do Skotského autonomního parlamentua) volební právo a volební systémb) politické stranyc) voliči a volební chováníd) volební geografiee) poslední volby5) Volby do Velšského sněmua) volební právo a volební systémb) politické stranyc) voliči a volební chováníd) volební geografiee) poslední volby6) Volby do Severoirského autonomního parlamentua) volební právo a volební systémb) politické stranyc) voliči a volební chováníd) volební geografiee) poslední volby7) Volby na místní úrovnia) volební právo a volební systémb) zastupitelstvac) starostovéd) volby druhého řádu8) Volby do Evropského parlamentua) volební právo a volební systémb) politické stranyc) voliči a volební chováníd) volební účast

Získané způsobilosti

Student získává detailní informace o fungování volebního procesu ve Spojeném království. Kurz představuje historii voleb, volební právo, volební systémy, dlouhodobé volební výsledky jednotlivých stran, volební chování, volební kampaně a volební geografii. Kurz se věnuje jak parlamentním volbám, tak volbám do autonomních parlamentů a volbám na místní úrovni.

Literatura

Leonard, D., & Butler, D. (1991). Elections in Britain today: a guide for voters and students. London: Macmillan. Johnston, R. et al. (2001). From Votes to Seats: The Operation of the UK Electoral System Since 1945. Manchester. (1998). Parliamentary Elections in Britain. London: FCO - Foreign & Commonwealth Office. Research Briefings and Fact Sheets of Scottish Parliament. Research Papers of Westminster Parliament. Kavanagh, D., Cowley, P. (2010). The British General Election of 2010. London: Palgrave.

Požadavky

Zápočet:Esej a aktivita v semináři.Ústní zkouška vycházející z:1) Obsahu přednášek2) Povinné literatury k přednáškám

Garant

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.Mgr. Eva Lebedová, Ph.D.Mgr. Hynek Melichar