Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volební systémy a stranická soutěž (KPE / VSSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / VSSS - Volební systémy a stranická soutěž, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled volebních systémů2. Mechanismy a účinky většinových volebních systémů (FPTP, BV, PBV, LV, SNTV, BC, CV, AV, TRS, SV,...)3. Mechanismy a účinky listinných poměrných volebních systémů (proměnné: velikost obvodu, volební formule, klauzule, skrutinia), personalizace volby4. Mechanismy a účinky STV5. Mechanismy a účinky smíšených volebních systémů6. Teorie o vztazích volebních a stranických systémů.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni kriticky hodnotit a popsat volební systémy a jejich účinky na zastoupení stran, podobu stranického systému a volební chování v kontextu různých zemí.

Literatura

Gallagher, M., & Mitchell, P. (2008). The politics of electoral systems. Oxford: Oxford University Press. http://www.kpes.upol.cz/besmart/modules/courses/files/28.pdf.

Požadavky

Zápočet:Esej a aktivita v semináři.Ústní zkouška vycházející z:1) Obsahu přednášek2) Povinné literatury k přednáškám3) Povinné četby k seminářům

Garant

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.