Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vědomá tvorba společenstev (KPE / VTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / VTS - Vědomá tvorba společenstev, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou se studenty přehodnoceny nedostatky centralizované společnosti (např. atomizace, strategie singles a mingles) sociální a kulturní konformizmus, konzumerizmus a skupinová mentalita). Následně si spolu probereme některé možnosti tvorby decentralizovaných struktur. Popíšeme si stadia procesu vědomého budování skupinových vztahů. Také si ukážeme, proč jenom jedno z deseti snažení vede k vytvoření fungující komunity ? vysvětlíme si jaké má proces tvorby komunity podmínky, jaké zákonitosti v něm sehrávají roli a přítomnost jakých jevů ho odsuzují k neúspěchu. Jedna vyučovací hodina bude věnována sledování dokumentu "In Transition 2.0", který ukazuje současné možnosti komunitního zapojení.

Získané způsobilosti

Kurz se snaží poskytnout univerzální znalosti a způsobilosti, které budou pro účastníky užitečné, bez ohledu na to, v jaké situaci žijí (pro jakou kariéru se rozhodnou) jelikož představené procesy jsou univerzální a probíhají všude. Důraz je kladen na teoretické základy a emocionální zkušenosti podporující vnitřní orientaci a komunikační zručnosti ve skupině. Obojí pomůže pochopení procesům, které se v současné společnosti odehrávají a nastíní možnosti perspektivního směřování.

Literatura

Bauman, Zygmund. (2006). Komunita - hľadanie bezpečia vo svete bez istot. SSP. Peck, M. Scott. (2012). V jiném rytmu. Portál. Christian, Diana Leafe. (2007). Creating Life Together. New Society Publishers. Sadovská, Julia. Diplomová práce na téma Budování komunit. Bratislava. Klímová, Helena. (1997). Jak člověk tvoří a maří svět. Konfrontace. Vanier, Jean. (1998). Komunita, miesto odpúšťania a sviatkov. Serafín. Metcalf, Bill. (1996). Shared Visions, Shared Lives: Communal Living around the Globe. Press The Park: Findhorn. Peck, Scott. (2003). Svět který čeká na zrození. Argo. Rogers, C.R. (1998). Způsob bytí. Portál.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií:(1) aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, atd.); a(2) prezentace. Každé kritérium odpovídá polovině známky.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Ing. Robert Jankovich