Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Blahobyt a štěstí (KPE / WH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / WH - Blahobyt a štěstí, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Během kurzu budeme alternovat mezi prozkoumáváním a) nedávných souvisejících výzkumů napříč disciplínami sociálních věd, b) záblesky tradicí starého moudra a filosofií napříč kulturami na stejná témata, c) naším vlastním unikátním životem, tedy našimi individuálními potřebami, hodnotami, názory, nadějemi, vizemi a každodenními praktikami, a d) si společně v kurzu vytvoříme podmínky pro blahobyt. Tyto čtyři křížící se zkoumání budou jak použitelné (aplikovatelné), tak pojmové (přenositelné).

Získané způsobilosti

Kurz podpoří rozvoj smýšlení, vědomostí a schopností, které budou použitelné nehledě na vaši specifickou životní cestu a výběr zaměstnání. V kombinaci vám pomohou chopit se řady výzev, které stojí v cestě k uskutečnění šťastného a plného života, a řady příležitostí a praktických kroků k udržení si a zlepšení vašeho, společného a společenského blahobytu a kvality života - i pod nepředvídatelnými podmínkami.

Literatura

A selection of short core texts, diagrams, and video clips will be made available step by step as the course unfolds, including extracts of the books mentioned below. Schoch, R. The secrets of happiness: Three thousand years of searching for the good life. New York: Scribner, 2006. Seligman, M. E. P. : A visionary new understanding of happiness and well-being. New York: Free Press, 2011. Delle Fave, A. (Ed). Dimensions of well-being: Research and intervention. Milano: FrancoAngeli., 2006. Rapley, M. Quality of life research: A critical introduction. London: Sage, 2003.

Požadavky

Kurz nevyžaduje předchozí znalosti daných témat. Nicméně vyžaduje připravenost k: - intelektuálně se rozpřáhnout za přijaté myšlenky;- účastnit se jak na praktických cvičeních, tak na zkoumání pojmů;- získání sebepoznání prozkoumáváním svého života pomocí upřímnosti a sdílení nálezů těchto zkoumání v bezpečném a chráněném prostředí.Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií:(1) Aktivní přístup k výuce, přispívání v průběhu kurzu (v diskuzích, sdílení reflexí a postřehů, práce v menších skupinkách, otázky apod.)(2) Stručný závěrečný referát, který bude reflektovat náš kurz. Strukturovaný postup bude dodán na konci kurzu.Každé kritérium odpovídá polovině známky.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.