Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Západní kultura a ekolologická krize (KPE / ZKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ZKE - Západní kultura a ekolologická krize, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Každý ze 4 bloků kurzu je věnován jednomu hlavnímu tématu, a to v tomto sledu:1) Jak přistupovat ke studiu kultury z ekologické perspektivy?2) Co lze považovat za kořeny evropské kultury a jak tyto kořeny ovlivňují evropský postoj k přírodě?3) Jak se kulturní vzorec naší společnosti promítá do aktuálního stavu věcí (přírody, společnosti, politiky, kultury v užším slova smyslu)?4) Před jakými výzvami budoucnosti Západ stojí, pokud jde o přístup ke světu, který obýváme?V každém bloku bude část věnována jednostrannému výkladu, část individuálním i skupinovým rozborům předem zadané odborné četby, a část individuálním vystoupením (prezentacím) studentů, po nichž bude následovat moderovaná panelová diskuse.

Získané způsobilosti

- schopnost aplikovat teoretické znalosti o studiu kultury na aktuální dění- práce s odbornou literaturou (četba s porozuměním, rozbor, kritika a vlastní argumentace)- prezentační dovednosti (součástí kurzu je krátké uvedení do práce s alterantivním prezentačním softwarem Prezi)- diskusní dovednosti (vedení a účast v panelových diskusích)- samostatné získávání dat- esejistické dovednosti (tří krátké reflexe během semestru)- práce ve skupiněÚčastníci kurzu by měli mít (kromě zájmu o téma kurzu) schopnost číst a kriticky analyzovat odborné texty. Celkové penzum četby nutné pro absolvování kurzu bude cca 120 stran (30 stran na každé setkání). Humanitní zázemí ve vzdělání není podmínkou, středoškolské znalosti z historie výhodou. Dále se předpokládá schopnost samostatně vyhledávat aktuální informace na internetu a zpracovávat je ve formě prezentací (nikoliv nutně počítačových).

Literatura

Reader v elektronické podobě.

Požadavky

Výsledná známka bude sestávat z hodnocení:- práce v seminářích během semestru- rozbory četby- individuální prezentace

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdenka Sokolíčková, Ph.D.