Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura 17. a 18. st. 1 (KRF / 17L1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 17L1 - Literatura 17. a 18. st. 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Corneille - heroický idealismus jeho tragedií, sláva jako princip děje. Preciozita - jev sociální a literární, deklamativnost a dekorativnost jazyka. Realistický a burleskní román. Klasicismus, jeho poetika, myšlenka rovnováhy mezi různými částmi a složkami díla, kde detail je podřízen celku. Tvůrčí a konformistický klasicismus. Boileau - eklekticismus jeho doktríny. Racine. Moliere - od frašky k povahopisu, filozofie a morálka Molierova; etre a paraître. La Fontaine - gnozeologický pesimismus - biologický optimismus. Pascal - originalita a jednota jeho myšlení. Mme de Lafayette - racinovská vášeň v corneillovských postavách.

Získané způsobilosti

Získané kompetence odpovídají vymezeným cílům předmětu.

Literatura

Lagarde, A.- Michard, L. XVIIe siecle. Paris: Bordas, 1997. Lagarde, A.- Michard, L. XVIIIe siecle. Paris: Bordas, 1997. Deshusses, P. Dix siecles de la littérature française. Paris: Bordas, 1984. Mitterand, H. Littérature XVIIe siecle. Paris: Nathan, 1987. Mitterand, H. Littérature XVIIIe siecle. Paris: Nathan, 1987. Kopal, J. Dějiny francouzské literatury. Praha: Melantrich, 1949.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.