Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzská literatura 19. století (KRF / 19L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 19L - Francouzská literatura 19. století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou probírány následující bloky:1. Francouzský preromantismus, François René de Chateaubriand - restaurátor středověku, iniciátor moderní melancholie, "mal du siecle".2. Romantismus a jeho zásady, hegemonie poezie. Lamartine - filozofická a narativní poezie. Musset - sentimentální a deklamátorská poezie.Vigny - poezie existenciálních pocitů. Nerval - esoterická stránka poezie, sen-mýtus, modernost.3. Hugo - bohatost a rozmanitost tvorby, její sociální a manicheistický podtext, antiteze, vývoj od subjektivního k objektivnímu.4. Román v období romantismu. Balzac - historik, psycholog, realista, vizionář, totální román. Stendhal - racionalista, senzualista, psycholog.5. Nástup pozitivismu, realismus a naturalismus, úloha vědy. Flaubert, Goncourtové, Maupassant, Daudet, Zola.6. Doktrína Parnasu jeho představitelé.7. Dekadence a symbolismus.8. Kritické tendence v 19. století: kritika biografická, dogmatická, impresionistická.

Získané způsobilosti

Získané kompetence odpovídají vymezeným cílům předmětu.

Literatura

van Tieghem, P. Les grandes doctrines littéraires en France. Paris: PUF, 1968. Lagarde, A.- Michard, L. XIXe siecle. Paris: Bordas, 1997. Deshusses, P. Dix siecles de la littérature française. Paris: Bordas, 1984. Sabatier, R. Histoire de la poésie française. Paris: Albin Michel, 1988. Mitterand, H. Littérature XIXe siecle. Paris: Nathan, 1987. Kopal, J. Dějiny francouzské literatury. Praha: Melantrich, 1949. Fryčer, J. Le romantisme frénétique. Brno: Masarykova univerzita, 1993. Zatloukal, A. Studie o francouzském románu. Olomouc: Votobia, 1995.

Požadavky

1. pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích2. příprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu U zkoušky se prověřuje orientace v literární historii daného časového výseku a v literární teorii.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Zatloukal, Ph.D.Mgr. Jan Zatloukal, Ph.D.