Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzská literatura 20. století (KRF / 20L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 20L - Francouzská literatura 20. století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou probírány následující bloky:1. Ideologie a literární tvorba na začátku 20. století, Bergson, Maurras, Alain.2. Ohlas 1. světové války v románu a v poezii. Velké románové fresky: Romains, Duhamel, Martin du Gard.3. Román mezi dvěma válkami a jeho proměny. Proust - hledání odpovědí, jak uniknout úzkosti ze zániku, z času. Elastičnost a relativnost času, architektonická hudební kompozice.4. Gide - princip individualismu, požadavek upřímnosti, pravdy, autentičnosti, novátorství románové techniky.5. Romanopisci energie, činu: Malraux, Montherlant, Saint-Exupéry.6. Romanopisci spirituálna: Mauriac, Bernanos, Green.7. Literatura inspirovaná filozofickým myšlením. Sartre - filozofie a etika, svoboda individua a zapojení do historické skutečnosti, diskontinuita, simultánnost, "l´oeil de caméra" v jeho románové technice. Camus - absurdno-revolta-humanismus.8. Novátorství v narativní próze, "nový" román. Odmítnutí konformismu tradice.9. Vývoj básnických směrů ve 20. století10. Kritické tendence ve 20. století. Kritika univerzitní, kritika tvůrců, synkretismus v kritice, kritika psychoanalytická, kritika sociologická, kritika tematická, kritika formalistická.

Získané způsobilosti

porozumění vývoji francouzské literatury 20. století na pozadí společenských a kulturních změn prohloubení schopnosti pracovat s literární terminologií zdokonalení dovednosti interpretovat text jako významovou strukturu, aplikovat různé historické i současné metody literární analýzy na konkrétní texty rozvinutí schopnosti odborné polemiky

Literatura

Deshusses, P. Dix siecles de la littérature française. Paris: Bordas, 1984. Lagarde, A.- Michard, L. XXe siecle. Paris: Bordas, 1999. Bersani, J. La littérature en France depuis 1945. Paris: Bordas, 1992. Vercier, B. - Lecarme, J. La littérature en France depuis 1968. Paris: Bordas, 1982. Mitterand, H. Littérature XXe siecle. Paris: Nathan, 1987. de Boisdeffre, P. Histoire vivante de la littérature d´aujourd´hui, 1938 - 1958. Paris: Perrin, 1958. Viart, D. Le roman français au XXe siecle. Paris: Hachette, 1999.

Požadavky

1. pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích2. příprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu U zkoušky se prověřuje orientace v literární historii daného časového výseku a v literární teorii.

Garant

prof. PhDr. Jiří Šrámek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Šrámek, CSc.Mgr. Jan Zatloukal, Ph.D.