Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny románských literatur (KRF / 91ARL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 91ARL - Dějiny románských literatur, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj od literárních dialektů po literární jazyky. Literární centra a periferie. Publikum a jeho očekávání v různých románských oblastech. Společné vývojové tendence v románských literaturách. Hlavní literární žánry a hlavní literární formy, jejich interference pod vlivem jednotlivých literárních oblastí. Otázky literárního jazyka při vytváření národní identity a kulturní hegemonie. Vzájemná recepce románských literatur. Česká kritika a románské literatury.Pro každý předmět bude vybráno specifické téma, ke kterému se budou vázat příspěvky zapsaných studentů. Součásti kurzu je povinná četba literárních děl z románských literatur a diskuse o nich.Předmět je podpořen projektem CZ.1.07/2.2.00/28.0179 Diverzifikace a systematizace postgraduálního studia na FF UP Olomouc.

Získané způsobilosti

Používat znalosti o literárním vývoji v románských literaturách pro výzkum v románské literatuře, která je předmětem specializace. Pracovat s literárními jevy v celorománském kontextu.

Literatura

Beaumarchais, J.-P. de, Couty, D. Dictionnaire des oeuvres littéraires de langue française I-IV. Paris, 1994. Kom, A. Dictionnaire des ?uvres littéraires de langue française en Afrique au sud du Sahara I-II. Paris, 2003. Saraiva, Lopes. História da literatura portuguesa. Porto, 2008. Kom, A. a kol. Jalons pour un dictionnaire des ?uvres littéraires de langue française des pays du Maghreb. Paris, 2006. Combe, D. Littératures francophones. Questions, débats, polémiques. Paris, 2010. Brioschi, F., Di Girolamo, C. Manuale della Letteratura italiana. Storia per generi e problemi, 4 sv. Torino (1993 - 1996), 1993. Lagarde, A., Michard, L. Moyen Age, XVIe siecle, XVIIe siecle, XVIIIe siecle, XIXe siecle, XXe siecle. Paris, 1993.

Požadavky

Výborná znalost dějin alespoň jedné románské literatury a jednoho románského jazyka.

Garant

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Burianová, Ph.D.doc. PhDr. Eduard Krč, Dr.doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.