Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Naratologické struktury románu (KRF / 92ANS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 92ANS - Naratologické struktury románu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Naratologie jako moderní literárněvědná disciplina v rámci poetiky.2. Průkopnící naratologie a její vznik.3. Definice základních pojmů (vyprávění, příběh,narace) s přihlédnutím k historii naratologickéhobádání.4. Definice a funkce narativních kategorií (vypravěč, zápletka, postavy, čas, prostor).5. Schéma literární komunikace, perspektiva vyprávění a typologie vypravěčů.6. Problematika "narativní gramatiky".7. Nejnovější tendence bádání v oblasti naratologie.

Získané způsobilosti

student si prohloubí znalosti v oblasti naratologie, dokáže je aplikovat na konkrétní text, je schopen fundovaně argumentovat v odborné polemice a přednést odborný referát

Literatura

Kristeva, Julia. Slovo, dialog a román: Texty o sémiotice. Praha, 1999. Genette, Gérard. Figures II. Paris, 1966. Genette, Gérard. Figures III. Paris, 1972. Genette, Gérard. Fikce a vyprávění. Brno, Praha, 2007. Todorov, Tzvetan. Poetika prózy, Triáda, Praha 2000.

Požadavky

aktivní účast na výucepřednesení odborného referátu

Garant

prof. PhDr. Jiří Šrámek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Šrámek, CSc.