Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie komiky a její apl. na lit. žánry (KRF / 92ATK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 92ATK - Teorie komiky a její apl. na lit. žánry, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student je postupně seznámen se základní literární terminologií a kritickými studiemi vztahujícími se obecně k roli komiky a smíchu v literární tvorbě (definice komického v Aristotelově Poetice, Stendhalovy stati o smíchu, Mauronova psychokritická interpretace, Henri Bergson a jeho modely situační komiky, sociální poslání smíchu, Bachtinova koncepce. Sylvie Richterová - vyčlenění poziční varianty smíchu "smích-nesmích". Vladimír Borecký a jeho Teorie komiky). Dále jsou definována specifika komických prvků v jednotlivých literárních žánrech a je sledován vývoj komiky a její pojetí v různých literárních směrech a u konkrétních autorů jednotlivých románských literatur.

Získané způsobilosti

Prohloubení schopnosti odborné polemiky a schopnosti aplikace osvojených teoretických znalostí na konkrétní literární korpus

Literatura

Richterová, S. Ticho a smích. Praha, 1997. Bachtin, Michal Michajlovič. Francois Rabelais a lidová kultura středověku a renesance, přel. Jaroslav Kolár, Argo, Praha 2007. Bergson, H. O smiechu. Bratislava : 1968. Borecký, V. Teorie komiky. Praha, 2000.

Požadavky

Student se aktivně účastní výuky. Ke zkoušce musí znát látku v rozsahu přednášek, dále musí odevzdat do tisku jednu recenzi stati, zabývající se probíranou tematikou v dané románské literatuře, a musí předložit rovněž jednu kratší analytickou písemnou studii, ve které prokáže schopnost aplikace přednášené teorie na libovolné literární dílo zvoleného žánru.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.