Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Italská metrika: didaktika a prakt. cvič (KRF / 92AX8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 92AX8 - Italská metrika: didaktika a prakt. cvič, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Versologie, prozodie, prozodické systémy, metrum.2.Počítání slabik ve verši - metrické figury.3.Typy italského verše.4.Rytmická schémata italských veršů.5.Rým.6.Strofika, ustálené metrické formy lyrické a epické.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základy didaktiky versologie, která se zabývá problematikou verše, rytmu, metra, prozodickými systémy, rýmem a asonancí a ustálenými druhy verše.Verš je obvykle definován jako celistvá rytmická a významová jednotka básnického textu. Jde o jeden řádek básnického díla, založený na výrazně rytmické organizaci. Nemusí se nutně shodovat se syntaktickou jednotkou, takže vzniká syntaktický přesah (enjambement). Přednáška bude obsahovat i praktická cvičení.

Literatura

De Sanctis, F., & Černý, V. Dějiny italské literatury. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1959. Percopo, E., Wiese, B., & Tille, V. Dějiny literatury italské od počátku až po naši dobu. V Praze: Nákladem Jana Laichtera, 1908.

Požadavky

Účast na výuce.

Garant

Mgr. Eva Skříčkovádoc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.