Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Téma bláznovství a italský humanismus (KRF / 92BX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 92BX1 - Téma bláznovství a italský humanismus, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Modely klasické tradice: Dopisy pseudo-Hippokrata2. Leon Battista Alberti: Momus a Intercoenales3. Bláznovství v záalpském humanismu: Sebastian Brant a Erasmus Rotterdamský4. Ludovico Ariosto: Zuřivý Roland5. Giordano Bruno: komedie a šílenství6. Pirandellovo existencialistické bláznovství: Jindřich IV.7. Shrnutí a diskusePředmět je podpořen projektem CZ.1.07/2.2.00/28.0179 Diverzifikace a systematizace postgraduálního studia na FF UP Olomouc.

Získané způsobilosti

- procvičení metod tematické komparatistiky- procvičení metod vývojové komparatistiky- dokonalejší pochopení ducha italské a záalpské renesance- dokonalejší pochopení epistémických kořenů literatury 20. století

Literatura

Alberti. Intercenali. Bologna, 2003. Mattioli. Luciano e l umanesimo. Napoli, 1980. Alberti. Momo o del principe. Genova, 1987. Scott Blanchard. Scholar s Bedlam. Bucknell, 1995.

Požadavky

Účast na výuce a závěrečné kolokvium.

Garant

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.