Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Básnické formy v románských literaturách (KRF / 9BF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 9BF - Básnické formy v románských literaturách, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Akr: Zrod prvních veršů v románských literárních dialektech ze středolatinského verše a metrické zákonitosti klasických románských veršových typů. Metrické formy (sonet, ballata, kancóna, atd., epická metra), žánry klasické poezie až do romantismu (lyrické žánrové spektrum v okcitánské poezii, použití verše v epické a didaktické literatuře, bukolická poezie, renesanční romance atd.). Vytváření volného verše a forem experimentální poezie z hlediska formálního i z hlediska vytváření nové funkce poezie v kontextu vznikající buržoazní společnosti. Součástí předmětu jsou i poznámky k estetice rýmu a ke konvencím při překládání románské poezie do češtiny.

Získané způsobilosti

Způsobilost srovnat vývoj metrických forem a básnických žánrů mezi literaturou, na niž se student specializuje, a dalšími románskými literaturami.

Literatura

Godstein. Análise do Poema (série Ponto por ponto). Sao Paulo, 2001. P. G. Beltrami. La metrica italiana. Mulino, Bologna, 1998. A. Marchese. L officina del racconto. Mondadori, Milano, 1983. Navarro Tomás. Métrica espa?ola: rese?a histórica y descriptiva. Syracuse, 1956. Balbín. Sistema de rítmica castellana. Madrid, 1975. Friedrich. Struktura moderní lyriky. Brno, 2005.

Požadavky

Účast na výuce, individuální rešerše, přednesení referátu, účat na diskusi.

Garant

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.