Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dramatika v románských zemích (KRF / 9DRZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / 9DRZ - Dramatika v románských zemích, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět představuje vývoj divadelních forem v románských literaturách od počátků vzniku laického divadla v národním jazyce do současnosti. Zaměřuje se také na proměny oblíbenosti žánrů a autorů v různých historických obdobích se zřetelem na dobovou estetiku a politicko-sociální situaci. Sleduje i recepci významnějších divadelních autorů v českém prostředí. Zvláštní pozornost je zaměřena na formy komického zobrazení.

Získané způsobilosti

-pochopení zákonitostí vývoje dramatických žánrů-rozvíjení schopnosti odborné polemiky

Literatura

Mikeš. Divadlo španělského zlatého věku. Praha, 1995. Voždová. Francouzský vaudeville.Geneze a proměny žánru. Olomouc, 2009. Ubersfeld, A. Lire le théatre I-III. Paris, 1996. Kratochvíl, K. Ze světa commedie dell?arte.

Požadavky

Student se musí aktivně podílet na výuce předmětu. Ke zkoušce musí ovládat látku v rozsahu přednášek a doporučené odborné literatury a shlédnout (v divadle, na DVD, VHS, při nedostupnosti záznamu alespoň přečíst scénář) deset klasických dramatických děl z různých románských literatur.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.