Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza diskursu (KRF / AD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / AD - Analýza diskursu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se seznámí se základními mechanismy fungováni textu: koheze a koherence, téma a réma, makrostruktura a mikrostruktura atd. Klade se velký důraz také na některé aspekty pragmalingvistické jako je presupozice, implikatura a teorie relevance, kde tyto poznatky umožní hlubší vhled do fungování některých typů souřadných a podřadných souvětí. Studenti se učí také metodám analýzy textu, kde aplikují nabyté poznatky.

Získané způsobilosti

Student rozumí základním principům textové lingvistiky a umí je aplikovat na konkrétní libovolný text. Je schopen samostatné odborné práce a pracovat s jazykovým korpusem. Student rozvíjí své kompetence v oblasti četby a interpretace odborného textu a je schopen formulovat lingvistická stanoviska ohledně analyzovaného textu.

Literatura

Jean-Michel Adam. La linguistique textuelle : Introduction ? l analyse textuelle des discours. Paris, 2004. Cuenca, M. J. Comentario de textos: los mecanismos referenciales. Madrid, 2000. Halliday, M. - Matthiessen, C. Introduction to functional grammar. London, 2004.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.Mgr. Radim Zámec, Ph.D.