Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a interpret. dramat. lit. textu (KRF / AIDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / AIDR - Analýza a interpret. dramat. lit. textu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou probírány následující bloky:1. Specifika dramatického textu ve srovnání s prozaickým2. Text a metatext, variace textových rovin3. Čas a prostor v dramatickém textu a jejich specifika4. Fabule a syžet5. Postava a role, konstelace postav, aktantní schéma, Greimas a Ubersfeldová6. Role čtenáře při dekódování a interpretaci textu, Umberto Ecco7. Text a jeho scénické ztvárnění8. Průběžná analýza sekvencí děl jednotlivých vývojových období francouzského dramatu

Získané způsobilosti

1/ znalost základních literárně-kritických teorií a schopnost jejich aplikace na konkrétní text 2/ prohloubení schopnosti pracovat s literární terminologií 3/ rozvinutí schopnosti odborné polemiky

Literatura

Ryngaert, J.-P. Introduction a l´analyse du Théâtre. Paris: Bordas, 1991. Roubine, J.-J. Introduction aux grandes théories du Théâtre. Paris: Bordas, 1990. Stanislavski. La Construction du personnage. Paris, 1966.

Požadavky

1. pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích2. příprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu U zkoušky se prověřuje orientace v jednotlivých literárně-kritických teoriích a schopnost jejich aplikace na konkrétní literární dílo.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiřina Matoušková, Ph.D.