Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a interpret. lit. poetic. textu (KRF / AIPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / AIPO - Analýza a interpret. lit. poetic. textu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou probírány následující bloky:1. Zásady tematické a formální analýzy básnického textu a cesty jeho interpretace2. Specifika básnického jazyka3. Verš, rytmus a rým, typy básní4. Analýza poezie období romantismu, Parnasu, symbolismu a surrealismu5. Analýza básnické tvorby 20. století: Péguy, Claudel, moderna a postmodernismus, hnutí dada a surrealismus, Breton, Desnos, Eluard, Aragon. Modernismus Apollinairův, Valéryho hermetická poezie. Saint-John Perse, Jouve, Char, Michaux. Jacques Prévert a poezie všedního dne

Získané způsobilosti

1/ porozumění vývoji francouzské poezie 19. a 20. století na pozadí společenských a kulturních změn 2/ prohloubení schopnosti pracovat s literární terminologií 3/ zdokonalení dovednosti interpretovat text jako významovou strukturu, aplikovat různé historické i současné metody literární analýzy na konkrétní texty 4/ rozvinutí schopnosti odborné polemiky

Literatura

Raymond, M. De Baudelaire au surréalisme. Paris, 1940. Leuwers, D. Introduction ? la poésie moderne et contemporaine. Paris, 1990. Dessons, G. Introduction a l´analyse du Poeme. Paris: Dunod, 1991. Buffard-Moret, B. Précis de versification. Paris, 2004. Sabatier, R. Histoire de la poésie française. Paris: Albin Michel, 1988. de Boisdeffre, P. Histoire vivante de la littérature d´aujourd´hui, 1938 - 1958. Paris: Perrin, 1958. van Tieghem, P. Les grandes doctrines littéraires en France. Paris: PUF, 1968. Deshusses, P. Dix siecles de la littérature française. Paris: Bordas, 1984. Nadeau, M. Historie du surréalisme. Paris: Seuil, 1944.

Požadavky

1. pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích2. příprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu U zkoušky se prověřuje znalost literární teorie a schopnost její aplikace při analýze poetického textu.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiřina Matoušková, Ph.D.