Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza literárního textu 2 (KRF / ALT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / ALT2 - Analýza literárního textu 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Analýza a interpretace literárního textu dramatického, poetického a naratologického. Teoretické zásady analýzy a jejich následná aplikace na textech. Literární dílo jako struktura. Potřeba rozboru literárního díla a jeho metody. Téma jako ideologický základ literárního díla. Kompozice literárního díla. Role popisu a vyprávění. Jednotlivé typy popisu a jejich užití.Vztah jazykových a tematických složek v kompozici. Výběr faktů v literárním díle, realita a fikce. Fabule a syžet. Spacio-temporální rovina příběhu. Problematika postavy a role v literárním díle. Pojmy literární postava a hrdina. Hierarchie jednajících postav, jejich vzájemné vztahy, aktantní schéma. Literární text a jeho předvedení na scéně. Vztah herec-literární postava, herec-divák, dramaturg-herec. Specifičnost dramatického textu- rovina textová a metatextová. Aplikace lingvistických přístupů při rozboru literárního textu, studium jazyka literárního díla. Intertextuální vazby a jejich role při celkové interpretaci literárního díla. Specifické postupy při analýze veršovaného textu. Pevné formy veršové a strofické. Rytmizovaná próza a volný verš.

Získané způsobilosti

Získané kompetence odpovídají vymezeným cílům předmětu.

Literatura

Reuter,Y. Introduction a l´analyse du Roman. Paris: Armand Colin, 2005. Dessons, G. Introduction a l´analyse du Poeme. Paris: Dunod, 1991. Ryngaert, J.-P. Introduction a l´analyse du Théâtre. Paris: Bordas, 1991. Grojnowski, D. Lire la nouvelle. Paris: Nathan, 2000. Raimond, M. Le roman. Paris: Armand Colin, 1988. Maingueneau, D. Pragmatique pour le discours littéraire. Paris: Bordas, 1990. Forest, P - Conio, G. Dictionnaire fondamental du français littéraire. Paris: Bordas, 1993.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiřina Matoušková, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.