Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladatelská cvičení 1 (KRF / CPT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / CPT1 - Překladatelská cvičení 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na praktické zvládnutí překladatelské problematiky. Konkrétní práce staví na překladech pořizovaných do mateřského jazyka. Studenti řeší otázky týkající se přeložitelnosti textu (odborného, administrativního, publicistického i vybraného literárního). Důraz je rovněž kladen na jazykovou kulturu. Studenti jsou vedeni k uplatňování různých překladatelských postupů a následně k vyhodnocení vlastního řešení. Zvláštní pozornost je věnována funkčnímu stylu, typu textu, společenským konvencím, znalostem reálií, zrádnosti slov, internacionalismům a zkratkám. Kurz zařazuje i konfrontační pohled na kvalitu překladu, práci se slovníkem, otázku explicitnosti a implicitnosti, klíčových slov a kombinačních vlastností slov. Ukázky modelových překladů právního i jiného charakteru poukazují na překážky způsobené odlišnostmi společenskými, kulturně-historickými i mimojazykovými.

Získané způsobilosti

Schopnost oboustranného překladu textů do druhého jazyka, analýza překládaného textu, komparativní přístup k textu českému a francouzskému.

Literatura

Kufnerová , Z. Překládání a čeština. Praha, 1994. Levý, J.:. České teorie překladu (Vývoj překladatelských teorií a metod v české literatuře), sv. 1. 2. Praha, 1996. Radina, O. Francouzština a čeština - systémové srovnání dvou jazyků. SPN, 1997. Knitlová, D. K teorii i praxi překladu. Olomouc, 2000. Seleskowitch, D. Langage, langues et mémoire. Paris, 1995. Krijtová, O. Pozvání k překladatelské praxi. Praha: Karolinum, 1996. Vinay, J.-P. - Darbelnet, J. Stylistique comparée du français et de l anglais. Paris, 1968. Mounin, G.:. Teoretické problémy překladu. Praha: Karolinum, 1999.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.