Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladatelská cvičení 2 (KRF / CPT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / CPT2 - Překladatelská cvičení 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ve 2. semestru jsou pojednány obecné otázky: vliv výchozího jazyka, odlišné jazykové ztvárnění téže skutečnosti, jsou probírány stupně překladu od "překladu nulového" až po adaptaci (Vinay-Darbelnet). Pozornost je zaměřena na systematickou práci se slovníky, je využíváno časopisu "ToP". Studenti se seznamují se specifickými rysy jednotlivých funkčních stylů.V závěru je zmíněna problematika přebásňování: zde je využito oboustranných překladů. Vzhledem k přítomnosti posluchačů dvouoborového studia francouzské filologie i jednooborového studia francouzština se zaměřením na aplikovanou ekonomii je využíváno jak textů uměleckých, tak i textů odborných, zejména z oblasti politologie, ekonomie, managementu a práva.

Získané způsobilosti

Schopnost oboustranného překladu textů do druhého jazyka, analýza překládaného textu, komparativní přístup k textu českému a francouzskému.

Literatura

Kufnerová , Z. Překládání a čeština. Praha, 1994. Levý, J.:. České teorie překladu (Vývoj překladatelských teorií a metod v české literatuře), sv. 1. 2. Praha, 1996. Radina, O. Francouzština a čeština - systémové srovnání dvou jazyků. SPN, 1997. Knitlová, D. K teorii i praxi překladu. Olomouc, 2000. Seleskowitch, D. Langage, langues et mémoire. Paris, 1995. Krijtová, O. Pozvání k překladatelské praxi. Praha: Karolinum, 1996. Vinay, J.-P. - Darbelnet, J. Stylistique comparée du français et de l anglais. Paris, 1968. Mounin, G.:. Teoretické problémy překladu. Praha: Karolinum, 1999.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.