Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické a společenské teorie 5 (KRF / EST5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / EST5 - Ekonomické a společenské teorie 5, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět přináší ucelenou analýzu vývoje ekonomického myšlení v Evropě a v USA, vychází z teoretických hledisek, klade důraz na aplikaci získaných znalostí v praxi. Předpokládá aktivní participaci studentů a řešení případových studií. Je přednášen francouzsky.Občanství a občanská společnost- Moderní politické směry a kritiky týkající se občanské nezávislosti- Výraz občanství v politických institucích evropských zemí (Německo, Francie, Španělsko)- Demokratický individualismus, občanství a národ, evropské občanstvíVytváření Evropské unie- Fenomén evropanství a jeho rozšiřování v prostředí evropské elity v 19. a 20. století- Role evropských elit mezi dvěma světovými válkami- Idea evropanství po 2. světové válce- Evropská hospodářská konference- Evropské hospodářské společenství- Spolupráce ve vojenské oblasti- Zrod Evropského společenství- Společný trh- Modely politické integraceTéma : Ekonomická politikaI. Keynes a post-keynesiánské modelyII. Monetaristický sporIII. Nástroje a vliv monetaristické politikyIV. Současné potíže a přehodnocování

Získané způsobilosti

Získání komplexního pohledu na vývoj ekonomického myšlení v Evropě a v USA.

Literatura

Deleplace, G. Histoire de la pensée économique. Dunod, 1999. Vallier, J. Breve histoire de la pensée économique. Flammarion, 2005. Denis, H. Historie de la pense économique. Presses Universitaires de France, 2008.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. Jean - Luc Dagut

Vyučující

doc. Jean - Luc Dagut