Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické a společenské teorie 9 (KRF / EST9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / EST9 - Ekonomické a společenské teorie 9, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět přináší ucelenou analýzu vývoje ekonomického myšlení v Evropě a v USA, vychází z teoretických hledisek, klade důraz na aplikaci získaných znalostí v praxi. Předpokládá aktivní participaci studentů a řešení případových studií. Je přednášen francouzsky.Otázky rozšíření Evropské unie- Pád komunismu- Balkánská otázka a podíl Evropské Unie na řešení konfliktů- Programy integraceGeopolitické koncepce 20. století. Geopolitika západní, střední a východní Evropy.- Ideologie a společnost- Konec bipolárního světa a vznik lokálních konfliktů- Návrat k nacionalismu, konflikty související s nalezením identity, národní požadavky- Globalizace a regionalizace- Velké hospodářské celky- Velké hospodářské trhy- Otázka obrany na konci 20. stoletíTéma : Mezinárodní ekonomikaI. Teorie mezinárodního obchoduII. Vývoj mezinárodního obchoduIII. Mezinárodní měnový systémIV. Monetární EvropaIV. Finanční globalizace

Získané způsobilosti

Získání komplexního pohledu na vývoj ekonomického myšlení v Evropě a v USA.

Literatura

Mathieu, J.-L. L´Union européenne. Presses Universitaires de France, 2006. Vallier, J. Breve histoire de la pensée économique. Flammarion, 2005. Bibeau, J.-P. Introduction a l´économie internationale. G. Morin, 2000.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. Jean - Luc Dagut

Vyučující

doc. Jean - Luc Dagut