Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie 2 (KRF / FF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / FF2 - Fonetika a fonologie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klasifikace francouzských souhlásek podle několika kritérií - aktivity hlasivek (tj. znělé - neznělé), způsobu artikulace (tj. závěrové - úžinové), bodu artikulace. Nácvik výslovnosti francouzských nosových samohlásek - poslechová a reprodukční cvičení s použitím záznamů na mp3 a kazetách. Francouzské souhlásky a polosouhlásky. Hlavní suprasegmentální prvky zvukového systému francouzštiny. Mluvní takt. Druhy slabik z hlediska zakončení (otevřené a zavřené). Délka francouzských samohlásek (srovnání s českou fonologickou platností kvantity samohlásek). Změny hlásek v souvislé francouzské promluvě - asimilace (regresivní, progresivní), navazování a vázání, pravidla vázání, vázání povinné, nepovinné a nepřípustné. Dva typy francouzského přízvuku.

Získané způsobilosti

Zvládnutí látky v rozsahu specifikovaném v cílech předmětu.

Literatura

Dohalská, M. - Schulzová, O. Fonetika francouzštiny. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2003. Hála, B. Fonetika v teorii a v praxi. Praha: SPN, 1975. Charliac, L. - Motron, A.-C. Phonétique progressive du français - Niveau avancé. Paris: CLE International (+ 3 CD-ROM), 2006. Charliac, L. - Motron, A.-C. Phonétique progressive du français - Niveau intermédiaire. Paris: CLE International (+ 3 CD-ROM), 1998. Janešová, J. Praktický kurs francouzské výslovnosti. Praha: Leda, 1995.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.