Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzský komiks (KRF / FKOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / FKOM - Francouzský komiks, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní termíny související s vývojem, strukturou, produkcí komiksu obecně. Periodika. Vydavatelství. Významní kreslíři a scénáristé. Historický kontext. Frankofonní komiks mimo Francii (Belgie, Švýcarsko, Kanada, Afrika). Pozornost je věnována také vlivu komiksu na další druhy druhy umění (především filmové a televizní adaptace). Hlavní směry, typy, tématické zaměření (sci-fi, dobrodružný, detektivní, pohádkový, horor, thriller aj.).Struktura každé další hodiny je totožná, rozbor bude proveden u předem zvoleného komiksu:Představení vybraného komiksu.Autor (kreslíř, scénárista).Vznik, vývoj, publikace jednotlivých příběhů.Jazykový rozbor (slovní hříčky, odkazy na reálie).Hlavní postavy.Specifika.Televizní a filmové adaptace a další vlivy. Derivované produkty.Překlad zvolené ukázky.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních termínech a dílech z oblasti frankofonního komiksu. Je schopen kriticky analyzovat zvolené komiksové dílo.

Literatura

Groensteen, Thierry. (2007). La Bande dessinée mode d?emploi. Bruxelles. Groensteen, Thierry. (2009). La bande dessinée: son histoire et ses maîtres. Paris. (2013). La galerie des illustres. Paris.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.