Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzsky psaná literatura v LA (KRF / FRLIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / FRLIT - Francouzsky psaná literatura v LA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Koexistence jinojazyčných literatur v prostředí Latinské Ameriky na pozadí politických, společenských a kulturních proměn.2. Charakteristika francouzské literatury jako minoritní literární produkce oblasti Latinské Ameriky.3. Specifika tvorby frankofonních autorů v americkém prostředí a umělecké ztvárnění politické reality v jejich dílech.4. Publicistický styl próz Alexe Maye jako platforma sociální a environmentální devastace Francouzské Guyany.5. Držitel Goncourtovy ceny Patrick Chamoiseau a lingvopolitické motivy v jeho generační epopeji Texaco, věnované Martiniku.6. Kreolština jako nositel identity v díle Raphaela Confianta, bojovníka za suverenitu Martiniku.7. Hnutí za nezávislost Martiniku, karibská kulturní politika a kulturně-politické aktivity spisovatele Jeana Bernabé.8. Sen o návratu ke kořenům rodu versus realita života v exilu jako omniprezetní motivy autobiografických próz Danyho Laferriera.9. Problematika vyrovnání se s koloniálním dědictvím, diktátorským režimem a multikulturní společností v díle haitské autorky Kettly Mars.10. Boj za práva imigrantů v USA a politickou svobodu jedince na rodném Haiti prizmatem díla Edwidge Danticat .11. Varice motivu cesty v díle Louise-Philippa Dalemberta, světoběžníka haitského původu a bojovníka za lidská práva.12. Sociální a etnická problematika v díle Elvire Maurouard.13. Diverzita ztvárnění motivu iniciační cesty ženských hrdinek v dílech spisovatelek z Guadeloupe (Maryse Condé, Gisele Pineau), a Haiti (Évelyne Trouillot, Fabienne Pasquet, Marie-Célie Agnant, Emmelie Prophete, Yanick Lahens).

Získané způsobilosti

1. Pochopení zákonitostí koexistence jinojazyčných literatur v prostředí Latinské Ameriky na pozadí společenských a kulturních událostí.2. Prohloubení schopnosti pracovat s literární terminologií.3. Rozvinutí schopnosti odborné polemiky.4. Zdokonalení dovednosti interpretovat text jako významovou strukturu.

Literatura

Burac, Maurice. Guadeloupe, Martinique et Guyane dans le monde américain. Paris: Karthala, 1994. Dalembert, Louis-Philippe, Trouillot, Lyonel. Haiti une traversée littéraire. Paris: Editions Philippe Rey, 2010. Fryčer, Jaroslav (ed.). Slovník francouzsky píšících spisovatelů. Praha: Libri, 2002. Ghinelli, Paola. Archipels littéraires, mémoire d´encrier. Montréal: Mémoire d´Encrier, 2005. Gouraige, Ghislain. Histoire de la littérature haitienne. Paris: Slatkine Reprints, 2003. Delince, Kern. Les Forces politiques en Haiti. Manuel d´histoire contemporaine. Paris: Karthala, 1993. Hurbon, Laënnec. Pour une sociologie d´Haiti au XXIe siecle. La démocratie introuvable. Paris: Karthala, 2001. Makward, Christiane, P., Cottenet-Hage, Madeleine. Dictionnaire littéraire des femmes de la langue française de Marie de France a Marie NDiaye. Paris: Karthala, 1996. Ménard, Nadeve. Écrits d´Haiti. Perspectives sur la littérature haitienne contemporaine (1986-2006). Paris: Karthala, 2011. Confortes, Claude. Répertoire du théâtre contemporain de langue française. Paris: Nathan, 2000.

Požadavky

1. Pravidelná docházka a aktivní účast na přednáškách a seminářích.2. Příprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu. U zkoušky se prověřuje orientace v literární historii dané oblasti Latinské Ameriky. Důraz je kladen na znalost probíraných frankofonních autorů a jejich výběrových děl.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.