Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykový seminář 1 (KRF / JS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / JS1 - Jazykový seminář 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Důraz je kladen na aktivní participaci studentů formou referátů. Zvláštní pozornost je věnována vývojovým tendencím současné francouzštiny v oblasti lexika (tendence k ekonomičnosti - abreviace, siglaison), pronikání anglicismů do francouzské slovní zásoby a reakci na tento jev, "detabuizaci" (vulgární slova) a pronikání hovorového jazyka do psané francouzštiny. V oblasti syntaxe je pojednáno o tendenci k nominalizaci, je prohlubována a procvičována analýza věty a souvětí, jsou rozvedeny některé vybrané kapitoly (transpozice, elipsa).

Získané způsobilosti

Prohloubení a usoustavnění poznatků z lingvistických disciplin absolvovaných během celého studia, samostatný přístup k jazykovým jevům, schopnost analyzovat je a hledat souvislosti.

Literatura

Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 80-85885-96-4.Yaguello, M. En écoutant parler la langue. Editions du Seuil, 1991. Hendrich, J.-Radina, O.-Tláskal, J. Francouzská mluvnice. Plzeň: Fraus, 2001. Charaudeau, P. Grammaire du sens et de l expression. Paris: Hachette Éducation, 1992. Tláskal, J. La transposition en français contemporain. Contribution a l étude du probleme. Praha: UK, 2000. Walter, H. Le français dans tous les sens. Paris, 1988. Müller, B. Le français d aujourd hui. Paris, 1985. Hagege, Cl. Le français et les siecles. Paris, 1987. Galichet, G. Le français moderne. Que sais-je ?. PUF, 1975. Martinet, A. Le français sans fard. Paris, 1969. Merle, P. Le Pret-a-parler. Plon, 1998. Cressot, M.-James, L. Le style et ses techniques. Paris, 1983. Giry-Schneider, J. Les nominalisations en français. Geneve, 1978. Ducrot, O.:-Schaeffer, J.-M. et alii. Nouveau dictionnaire encyclopédique des sciences du langage. Paris, 1995.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.