Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komika a komično v děj. fr. dram. tvorby (KRF / KKFD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / KKFD - Komika a komično v děj. fr. dram. tvorby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu bude věnována pozornost následujícím tematickým blokům:1. Základní literární terminologie a kritické studie vztahující se obecně k roli komiky a smíchu v dramatické tvorbě. (Definice komického v Aristotelově Poetice, Stendhalovy stati o smíchu, Mauronova psychokritická interpretace, Henri Bergson a jeho modely situační komiky, sociální poslání smíchu, Bachtinova koncepce).2. Středověké frašky3. Moli?re jako autor charakterové komedie a tvůrce "černého komična".4. Smích v divadelní tvorbě 18. století: Regnard, Lesage, autoři charakterových a mravoličných komedií, Nivelle de la Chaussée a jeho "comédie larmoyante". Beaumarchais, Marivaux.5. Smích v Mussetových komediích a proverbech, jazyková komika.6. Francouzské bulvární divadlo, proměny vaudevillu v 19. století - Scribe, Labiche, Feydeau, dominantní postavení intriky.7. Alfred Jarry a jeho absurdní komika.8. Jean Anouilh jako dědic komedie Moli?rovy a vaudevillu Labichova.9. Prvky komična v divadelních hrách Nového divadla, Ionesco, Beckett.

Získané způsobilosti

porozumění vývoji smíchové kultury v dějinách francouzského dramatu prohloubení schopnosti pracovat s literární terminologií zdokonalení dovednosti interpretovat text jako významovou strukturu, aplikovat různé metody literární analýzy na konkrétní dramatický text rozvinutí schopnosti odborné polemiky

Literatura

Roubine, J.J. Introduction aux grandes théories du Théâtre. Paris: Bordas, 1994. Corvin, M. Lire la comédie. Paris, 1990.

Požadavky

1/ pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích2/ příprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu U zkoušky se prověřuje orientace v literární historii daného časového výseku a v literární teorii.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.